Door de luchtzuiverende eigenschappen van de aloë vera plant, is de plant steeds vaker terug te vinden in onze interieurs. Naast dat de plant er gewoon tof uitziet op een mooi dressoir, neemt de plant ook giftige stofjes op uit de lucht. Maar dat is niet alles: de gel in de bladeren bevat helende eigenschappen. Reden genoeg om de aloë vera in huis te halen!
De aloë vera plant
De plant lijkt soms op een cactus, maar is een vetplant en hoort bij de affodilfamilie. Aloë is een geslacht van bloeiende vetplanten, dat uit ongeveer 400 soorten bestaat, waaronder de aloë vera. Naar alle waarschijnlijkheid komt de aloë vera plant oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland (Arabië), een gebied in Azië. Daarnaast vind je de plant ook terug in Indonesië, India, Caribisch gebied, Mexico, op de Canarische Eilanden en rondom de Middellandse Zee. Aloë vera heeft een korte stam, met uitlopers aan de basis. De groen tot blauwgroene bladeren zitten dicht op elkaar aan de stam en zitten vol sap. De bladeren kunnen zo’n 40 tot 50 centimeter lang worden. Ze beginnen breed bij de stam en eindigen in een punt. Aan de randen krijgen ze vaak driehoekige haakjes of tanden.
Het gebruik van het sap van de aloë vera plant
De aloë plant is een vetplant. Een vetplant slaat water op in de bladeren, wortel of stengel. De aloë vera doet dit in de bladeren, deze zitten vol met sap. Dit sap wordt veel gebruikt in cosmeticaproducten. Zo wordt het gebruikt in crèmes en lotions of zelfs verwerkt tot dranken.
Het winnen van aloë vera gel
De gel in de bladeren van de aloë vera kan gebruikt worden als natuurlijk medicijn. Hoe je deze gel kunt verzamelen? Snijd de bladeren van de plant en laat het gele sap dat eruit komt er rustig uit druppelen. Laat daarna de bladeren aan de lucht drogen. Hierna kun je de groene buitenzijde van de bladeren verwijderen en blijft er een geleiachtige substantie over. Al eeuwen wordt deze gelei onbewerkt gebruikt, omdat de gel helende eigenschappen bevat.
De helende werking van aloë vera gelei
De aloë vera gel kan bijvoorbeeld helpen bij het stelpen van bloed, maar werkt ook genezend bij oppervlakkige schaaf- en snijwonden. Daarnaast wordt aloë vera gel gebruikt bij insectenbeten of huiduitslag. Studies laten zien dat de gel daadwerkelijk positieve invloed heeft bij bijvoorbeeld brandwonden, zonnebrand, acne, eczeem en roos. Wij geven de voorkeur om verse gelei van de aloë vera plant te gebruiken, in plaats van cosmetica waarin aloë vera is verwerkt.
Aloë vera drankjes
Naast de gel, wordt ook het sap van de aloë vera plant gebruikt. Dit wordt toegediend en verwerkt tot zogenaamde aloë drankjes die goed zouden zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem. Hier hebben we geen bewijzen voor kunnen vinden, maar natuurlijk kun je dit zelf gaan ervaren. Ben echter voorzichtig met het maken van eigen drankjes, in het sap kan aloïne (aloëhars) zitten en dat is dan weer niet zo gezond voor je. Kies liever voor een aloë drankje op basis van poeder of essentie. Of ga voor de Aloë Vera Probiotica Capsules van Living Nutrition met probiotica en gefermtenteerde Kefir-Kombucha.