Het carnivoor dieet: Koning van de jungle of social media hype

In de tijd van havercappu’s en pulled jackfruit, waar veganistische eettentjes als paddenstoelburgers uit de grond schieten, kun je het je haast niet voorstellen. Maar er is een nieuwe stroming op gang gekomen: de carnivoren. Als ware jagers speuren zij de Hollandse savannes (lees: kwaliteitsslagers) af op zoek naar malse biefstuk. En dat slechts als ontbijt. Deze koning van de jungle heeft geen lunch nodig en eet pas ‘s avonds weer een goede Surf en Turf van gebakken ossenhaas en gamba’s, met een kopje bottenbouillon. Tussendoortjes kent hij niet en groenten of fruit heeft hij niet nodig. Wel flinke hoeveelheden vlees, orgaanvlees en vis, eventueel aangevuld met eieren, kaas en rauwe zuivel.

Het vlees dieet voor gezonde darmen

We hebben het hier over het carnivoor dieet, bestaande uit alleen maar dierlijke producten. Net als het ketogeen dieet belooft het snel afvallen, maar ook darm gerelateerde klachten zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat is het precies en waar komt het vandaan? En wat beweegt mensen om over te gaan op dit vlees dieet, terwijl veel mensen juist minder vlees proberen te eten. We nemen je mee in de voor- en nadelen van het carnivoor dieet, dat momenteel op social media volop aangeprezen wordt.

Wat is het Carnivoor Dieet?

Het carnivoor dieet is een voedingspatroon waarbij men enkel dierlijke producten eet: vlees, orgaanvlees, vis, eieren, soms aangevuld met (rauwe) zuivel. Het heeft raakvlakken met het Paleo en Keto Dieet, ze bevatten alle drie weinig tot geen koolhydraten. Maar bij het carnivoor dieet worden plantaardige producten volledig gemeden. Dat betekent geen groente, fruit, granen of noten, omdat deze anti-nutriënten bevatten.

Is alleen vlees eten gezond? De voordelen van het Carnivoor dieet

Anti-nutriënten vermijden voor herstel van je darmen

Anti-nutriënten zullen voor de meeste mensen geen merkbare effecten opleveren, vanwege de lage hoeveelheid. Maar voor mensen met onderliggende klachten zoals Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), Glutenintolerantie (Coeliakie) of de ziekte van Crohn kunnen deze anti-nutriënten de darmen net genoeg prikkelen om klachten in stand te houden of te verergeren. Het weglaten van voedingsvezels en anti-nutriënten geeft de darmen kans om op natuurlijke wijze te herstellen. Er is hiervoor geen sluitend wetenschappelijk bewijs, dus tot nu toe moeten we het doen met de ervaringsverhalen van volgers van het dieet zelf.

Vitamines en mineralen uit orgaanvlees en bottenbouillon

Als je geen groente en fruit eet, waar haal je dan je vitamines uit? Vlees en orgaanvlees zijn rijk aan essentiële aminozuren, mineralen zoals zink en ijzer, en vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Orgaanvlees, zoals lever en hart, zijn essentieel voor de nodige afwisseling en vanwege de hoge concentraties aan vitamines. Ook beenmerg, bottenbouillon en kippensoep leveren een belangrijke bijdrage aan mineralen, aminozuren en collageen. De echte carnivore eters letten daarbij op kwaliteit.

Geen supermarkt vlees of kiloknallers, er wordt zoveel mogelijk gekozen voor grasgevoerd, biologisch vlees en rauwe, biologische zuivel.

>> Geen behoefte om orgaanvlees te eten? Ervaar alle voordelen zelf met de orgaansupplementen van Nutrivore

Minder koolhydraten, minder stress. Meer eiwitten, meer rust

Een ander voordeel van het carnivoor dieet is dat je met het vervangen van koolhydraten door eiwitten, geen zetmeel en suikers meer binnenkrijgt en bewerkt voedsel vermijdt. Je bent sneller verzadigd en je bloedsuikerspiegel zal minder pieken en dalen vertonen. Dit zorgt voor meer rust in je lijf, voorkomt stress en je brengt je immuunsysteem tot rust. Bovendien bevatten dierlijke producten veel vitamine D3, zink en omega 3, welke belangrijke factoren zijn voor een goede werking van je zenuwstelsel en immuunsysteem.

Afvallen met het carnivoor dieet: Geen doel, wel een voordeel

Voorstander of niet, het is een feit dat het carnivoor dieet kan helpen met afvallen. Of beter nog, je ideale gewicht bereiken. Want ook een paar kilo aankomen in de vorm van spieren als je te licht bent is goed mogelijk. Het werkt hetzelfde als afvallen met het ketogeen dieet: doordat je geen koolhydraten eet, stapt je lichaam over op het verbranden van vet als energiebron. Overtollige kilo’s zullen hierdoor gebruikt worden als effectieve energiebron, mits je niet alsnog te veel calorieën eet. Afvallen moet echter geen doel op zich zijn bij het carnivoor dieet. Het carnivoor dieet vraagt veel toewijding en motivatie, om enkel af te vallen zou bijvoorbeeld het keto dieet beter passen.

De nadelen en gevaren van het carnivore dieet

Klinkt alleen vlees eten voor jou als een sprookje? Misschien wel. Maar elk sprookje heeft een keerzijde, en elke nieuwe dieethype kent zijn critici. Het carnivoor dieet is dan ook geen voedingspatroon om ‘zomaar even’ aan te beginnen, zonder dat je goed weet wat je doet. De nadelen van te veel rood vlees en verzadigde vetten, te weinig variatie en het gevaar van tekorten liggen zeker op de loer. Het kan sociaal bovendien lastig zijn en is niet het goedkoopste dieet op de markt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de milieu-impact, wat naar mijn mening zeker een nadeel is.

De gezondheidsrisico’s van het vlees dieet

Om te beginnen met het belangrijkste, als je een dieet gaat volgen doe je dat voor je gezondheid. Volgens critici is er echter wel het een en ander aan te merken op een dieet dat bestaat uit voornamelijk (rood) vlees. Rood vlees en daarmee verzadigd vet worden vaak in verband gebracht met hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol en een verhoogde kans op kanker. Kanttekening is dat de onderzoeken die hierop wijzen niet zijn uitgevoerd op mensen die een carnivoor dieet volgen, aangezien je metabolisme dan wel fundamenteel anders werkt. Anderzijds is er weinig onderzoek gedaan naar het vlees dieet, wat maakt dat eventuele gevolgen op de lange termijn onbekend zijn.

Voorkom tekorten: varieer met orgaanvlees, vis en schaaldieren

Een tweede belangrijk item in het gezondheidsaspect van dit dieet is zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Hiervoor is het belangrijk om voldoende te variëren binnen de soorten vlees die je eet. Eet je rundvlees, schuw dan niets en waag je ook aan het orgaanvlees zoals lever en hart, beenmerg of bottenbouillon. Voeg verschillende soorten vis, gevogelte (niet alleen kip) en schaaldieren toe aan je weekmenu, samen met biologische eieren. Rauwe, gefermenteerde zuivel zoals kefir maakt het compleet en is een aanwinst voor je darmen.

Vitamines en orgaanvlees: supplementen voor het carnivoor dieet

Voor de zekerheid kun je overwegen te suppleren met natuurlijke vitamines, een multivitamine als basis, of een vitamine C omdat daarop het grootste risico van een tekort ontstaat. Lust je echt geen orgaanvlees of lukt het niet om voldoende te variëren? Dan kun je dit ook aanvullen met de biologische, grasgevoerde orgaanvlees supplementen van Nutrivore. Deze unieke supplementen zijn speciaal voor de Gezonde Wereld uitgezocht en passen naadloos in een carnivoor dieet om net dat beetje extra power te geven.

Conclusie

Bezint eer ge begint, zou ik willen zeggen over het carnivoor dieet. Van TikTok tot Youtube wordt dit dieet de hemel in geprezen om spiermassa mee te kweken of af te vallen. Maar het is een ingrijpend dieet en een om altijd met begeleiding aan te beginnen. Mocht je tot de doelgroep behoren, verwacht je dat het jou echt kan helpen en heb je genoeg motivatie? Zorg dan altijd voor de juiste begeleiding middels bijvoorbeeld een diëtist, en overweeg suppletie om tekorten te voorkomen.