Cayennepeper is lekker. Tenminste, als je van een beetje pit houdt in je eten. Het geeft net dat beetje extra aan een bord chili. Of een kom tomatensoep. Maar is het gezond? En wie kan het beter laten staan? Je leest het hier.
Ik krijg jammer genoeg buikpijn van pittige specerijen, dus ik eet ze niet. Maar mijn man kun je ’s nachts uit bed halen voor heet eten – die zit met rode wangen en zweetparels op zijn voorhoofd uitbundig te genieten van een bord Thaise rode curry of pittige Chili Con Carne.
Daarom heb ik altijd cayennepeper in huis, want dan kan hij het zelf naar hartenlust over zijn eten strooien. Lekker makkelijk, uit een potje. Maar waar wordt cayennepeper eigenlijk van gemaakt? Waar komt het vandaan en waar is het allemaal (niet) goed voor? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer, beantwoord ik in dit blog.
Wat is cayennepeper?
Cayennepeper is een onderdeel van de grote nachtschadefamilie en is een van de vele soorten chilipepers in die familie. De peper komt oorspronkelijk uit Mexico en dankt zijn naam aan de plaats Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. De Latijnse naam is Capsicum Annum.
Leuk om te weten: capsicum is afgeleid van het woordje capsa en dat betekent ‘doos’. Dat verwijst dus naar de holle vorm van de peper. En in het Grieks betekent kapto ‘bijten’, wat verwijst naar de hete en scherpe smaak van de peper.
Hoe heet is cayennepeper?
Hoe pittig een peper is, wordt gemeten met de Schaal van Scoville. Die is begin 1900 ontworpen door een meneer met de naam Wilbur Scoville en geeft aan hoe heet een peper is. Dit systeem meet de hoeveelheid capsaïcine aan – de stof die scherpte aan de pepers geeft.
Een tomaat of paprika bijvoorbeeld heeft een waarde van 0. Een cayennepeper scoort gemiddeld tussen 30.000 en 50.000 (afhankelijk van de soort). En de allerheetste pepers ter wereld – de Caroline Reaper Red, Chocolate of Yellow – hebben een waarde van 2.200.000. En die zijn dus absoluut niet geschikt om in zijn geheel te eten. Het filmpje op deze website laat zien wat er met je gebeurt als je het toch doet en dat is absoluut niet fijn.
Hoeveel cayennepeper per dag is gezond?
Cayennepeper is lang niet zo scherp en wordt geclassificeerd op gemiddeld pittig. Die kun je dus gewoon eten (als je maag niet gevoelig is voor pittige specerijen tenminste). Zolang je maar ‘normaal’ doet en geen bijzonder grote hoeveelheden tot je neemt.
Ben je zwanger of gebruik je medicijnen? Dan geldt eigenlijk hetzelfde advies. Maar neem dan in ieder geval geen supplementen waar veel geconcentreerde cayennepeper (of capsaïcine) in zit. De stoffen komen namelijk in de moedermelk terecht of kunnen de werking van bepaalde medicijnen negatief beïnvloeden.
Hoe gebruik je cayennepeper?
Je kunt cayennepeper vers eten, gedroogd of in poedervorm uit een potje. Vers is het ‘t heetst. Daarom vind je het in die vorm vaak terug in Indiase en Thaise curries en Mexicaanse gerechten en stoofvleespotten. Maar gedroogd of als poeder is dit specerij ook nog lekker pittig en heerlijk in gerechten met vlees en vis, bij eieren en in soepen en sauzen.
En natuurlijk de in wereldberoemde bonenschotel Chili Con Carne. Want daar gaat – zoals je misschien zou denken – geen chilipoeder in, maar cayennepeper. Maar wat is het verschil tussen chilipoeder en cayennepeper dan? Dat is makkelijk. Cayennepeper is puur. Chilipoeder is een mengsel van gedroogde knoflook, paprikapoeder en cayennepeper.
Waar is cayennepeper goed voor?
Eigenlijk bevatten alle specerijen veel goede vitaminen en mineralen. En bijzonder weinig vetten, suikers en zout. En zo goed als nul calorieën. Hetzelfde geldt voor cayennepeper. En dat bevat ook nog eens heel veel vitamine A, B2, B6, C, E en de mineralen kalium en mangaan. En die zijn hartstikke goed voor je.
In de alternatieve geneeskunde wordt zelfs beweerd dat cayennepeper medicinale werkingen heeft. Of en in hoeverre dat wetenschappelijk onderbouwd is, weet ik niet. Maar het is wel interessant. Daarom zet ik de 5 meest voorkomende even voor je op een rijtje.
Top 5 - wat doet cayennepeper met je lichaam?
- Antibacteriële werking en slijmoplossend bij verkoudheid
Cayennepeper verlicht verkoudheidsklachten omdat het een bacteriën doodt en slijm oplost. Je bent dus ook sneller van je verkoudheid af, als je het eenmaal te pakken hebt.
- Schimmelwerende werking
Cayennepeper kan effectief zijn als je last hebt van een candida infectie, zwemmerseczeem of een ander soort voetschimmel.
- Cayennepeper en afvallen
Capsaïcine – het stofje dat de peper zo heet maakt – verhoogt je metabolisme en kan ervoor zorgen dat je vetten sneller verbrandt. En dat is dus goed voor de lijn.
- Vermindert allergieën
Omdat cayennepeper gifstoffen versneld uit je lichaam zou afvoeren, kan het allergische reacties verkorten of zelfs verminderen.
- Pijnstillend bij pijn en insectenbeten
Capsaïcine heeft ook een pijnstillende werking en dan daarom helpen bij spierpijn, migraine en menstruatiekrampen. En een mengsel van cayennepeper en water zou ook de pijn en jeuk van insectenbeten kunnen verzachten.
Cayennepeper is dus met recht een pittig specerij: het is lekker, in veel verschillende keukens te gebruiken en ook nog eens handig om in je medicijnkastje te hebben.
Waar kun je cayennepeper kopen?
Omdat het zo’n populair specerij is, kun je het eigenlijk overal kopen. Op de markt, in de supermarkt en natuurlijk online. Maar ook bij pepers is het goed om te letten op kwaliteit. Ben je een liefhebber? Geef dan gerust een paar euro meer uit, want dan weet je zeker dat je de beste smaak geeft aan je gerechten. En natuurlijk kun je altijd het best biologische cayennepeper kopen – dan zijn de vruchten onbespoten krijg je geen vervelende landbouwgifstoffen binnen.