Misschien ken je het nog wel van vroeger: Echinacea druppels. Het kruid dat volop werd gebruikt - en nu nog steeds in veel drogisterijen staat. Zodra het griepseizoen of verkoudheid zijn intrede doet, komen de Echinacea druppeltjes te voorschijn. Bij mij is dit in ieder geval wel zo. Wat is het geheim van dit kruid? Hoe verhoogt het je weerstand? En hoe lang kan en mag je het gebruiken?
Wat is Echinacea?
Echinacea purpurea of rode zonnehoed is een vaste plant die je in veel tuinen tegenkomt. De plant dankt zijn naam aan het opvallende, stekelige zaadhoofd wat op een klein egeltje lijkt. Echinacea is namelijk afgeleid van het Griekse woord ‘Echinos’ wat ‘egel’ betekent. Naast het stekelige zaadhoofd heeft de plant opvallende roze bloemblaadjes. Wanneer de plant is uitgegroeid vallen de blaadjes uit, maar het zaadhoofd blijft nog lang mooi. Het jaar daarop komt de plant gewoon weer terug in je tuin.
Maar het uiterlijk van de Echinacea-plant maakt het niet bijzonder. Deze plant bevat krachtige medicinale voordelen. Van origine komt het uit Noord-Amerika, waar Indianen al vrij snel achter de geneeskrachtige werking kwamen en die veel gebruikte in hun geneeskunde. Zo gebruikten zij Echinacea om allerlei ziekten, brandwonden, insectenbeten en gewrichtspijn mee te behandelen. Daarnaast was de bloedzuiverende werking bij letsel ook een belangrijk phenomeen.
Heilzame werking van Echinacea
Afgelopen jaren groeit de interesse in deze plant aanzienlijk. Ook in de wetenschap. Er zijn al meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de heilzame werking.
Hieruit blijkt dat Echinacea diverse positieve voordelen heeft:
- Ondersteuning van de weerstand*.
- Antivirale werking*.
- Antioxidatieve eigenschappen*.
- Vermindering van symptomen en de duur van griep en/of verkoudheid*.
- Cafeïne wordt mogelijk minder snel afgebroken door het lichaam bij gebruik van Echinacea.
- Preventie luchtwegklachten en/of irritatie aan de luchtwegen*.
Echinacea: ter ondersteuning van je weerstand
Maar de bekendste werking van Echinacea is toch wel het ondersteunen van je weerstand* en de hulp bij bestrijding van de symptomen van griep en verkoudheid*. De plant bevordert namelijk het immuunsysteem door de activiteit, mobiliteit en productie van de witte bloedcellen en dan met name de NK-cellen (Natural Killer cellen) en T-cellen (T-lymfocyten cellen) te verhogen. Deze cellen vormen een belangrijk onderdeel van de witte bloedcellen.
De groep witte bloedcellen bestaat uit meerdere soorten cellen en vormen samen de afweercellen van je lichaam. Zij zorgen ervoor dat bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers worden opgespoord en uitgeschakeld. Door de activiteit, mobiliteit en productie van deze cellen te verhogen, is je lichaam beter in staat om ziekteverwekkers op tijd te vinden en te bestrijden. Je vermindert hiermee de duur en ernst van je klachten. Je lichaam heeft het eerder onder controle. Dit wil niet zeggen dat Echinacea je immuun maakt voor griep, verkoudheid of infecties. Het helpt je wel bij de bestrijding ervan en vermindert zo de symptomen.
Belangrijk om te vermelden is dat Echinacea geheel natuurlijk is. Het is geen vervanging van gezonde, gevarieerde voeding of medicijnen. Bij twijfel is het altijd belangrijk om je (huis)arts te vragen voor meer informatie.
Hoe lang kan je Echinacea gebruiken?
Echinacea purpurea als supplement werkt op een geheel natuurlijke manier. Er zijn geen nadelige effecten bekend wanneer je dit supplement een langere tijd inneemt. Wel wordt aangeraden Echinacea in te nemen op het moment dat je verkoudheid of een griep voelt opkomen. Bij de eerste fase waarin klachten zich ontwikkelen. Op deze manier schijnt Echinacea het meest effectief te zijn. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar het kan geen kwaad om het uit te proberen.
Zijn er bijwerkingen bekend?
Momenteel zijn er geen bijwerkingen bekend van Echinacea. Wel is het belangrijk dat je niet allergisch bent voor de plantfamilie Composieten. Dezelfde familie als Echinacea. In deze familie zitten heel veel planten, zoals madelief en duizendblad. Ben je hier allergisch voor? Dan kun je dit supplement beter niet nemen.
Verder is het ook niet raadzaam om Echinacea in te nemen als je een auto-immuunziekte hebt. De werking van deze plant is het verhogen van de activiteit van je witte bloedcellen. Bij een auto-immuunziekte is dit natuurlijk een gevoelig punt. Hierdoor is het altijd verstandig om eerst met je (huis)arts te overleggen voordat je dit supplement inneemt.
Hoe kom jij aan jouw dagelijkse portie Echinacea?
Supplementen met Echinacea purpurea kun je tegenwoordig bij elke drogisterij en apotheek kopen. Het is verkrijgbaar in tincturen, tabletten, capsules, poeders en ook als thee. Als thee is het bovendien ook nog eens erg lekker. Of het ook echt een medicinale werking heeft, hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de thee.
Je hebt momenteel ook Botanicals4Life waarbij Echinacea wordt gecombineerd met andere extracten. Deze tincturen zitten dankzij een uniek drievoudig extractieproces met alcohol en koud water boordevol met vitamine C en Echinacea. Hierna verdampen zij de alcohol en voegen plantaardige glycerine toe aan de tincturen. Plantaardige glycerine heeft een lage GI (glycemische index) en werkt als een natuurlijk conserveermiddel. Door dit extractieproces hebben de tincturen een hoge bio-beschikbaarheid, blijven alle belangrijke voedingsstoffen behouden en heeft het een aangename zoete smaak. Ideaal om wat druppels van deze tincturen in een glas water te druppelen als gezonde smaakmaker.
Je kunt Botanicals4Life hier vinden op onze website.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.