Gezond blijven én afvallen met walnoten

Toen ik nog een klein meisje was, nam mijn vader elke week verse walnoten voor me mee van de markt. Die mocht ik dan zelf openmaken met een echte notenkraker. Ik vond ze heerlijk! En dat vind ik nog steeds. Ik eet ze elke dag. Alleen gaan ze nu – samen met een schep havermout en handje blauwe bessen – door mijn kommetje met Skyr. 

Walnoten eten is voor mij dus al heel lang een gewoonte en ik heb nooit nagedacht over de voedingswaarde. Ik hoor wel eens dat walnoten hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Maar is dat wel zo en zijn walnoten eigenlijk wel zo gezond? Of zijn ze calorierijk en echte dikmakers? Ik wist het niet, dus ik besloot het allemaal eens uitgebreid te onderzoeken. Maar eerst:  

Wat is een walnoot eigenlijk?

Walnoten groeien aan bomen. Jawel, aan walnotenbomen. Deze bomen kunnen wel dertig meter hoog worden en geven zo rond september heerlijk verse walnoten. Die zitten eerst nog verstopt in een soort vrucht – een bolster heet dat. Pas als die rijp is, splijt hij open en vallen de noten mét hun bruine dop op de grond. Daarna worden ze gedroogd en zijn ze geschikt om te eten. 

Wat is een walnoot

Zo vind je ze dus in de supermarkt en bij delicatessenzaken. Je koopt ze met dop – dan kun je ze leuk zelf kraken – of zonder. En er is natuurlijk verschil in kwaliteit. Een wat duurder ras smaakt echt veel lekkerder, dus het is absoluut de moeite waard om een paar euro extra uit te geven. Tot zover wat leuke weetjes. Nu het belangrijkste:

Zijn walnoten gezond of niet?

Als je weet dat walnoten een van de vetste soort noten is, zou je denken van niet. Maar toch zit dat anders. Er zit dan wel 17 gram vet in een handje ongezouten (!) noten, maar dat zijn vooral enkelvoudige en onverzadigde vetten. En die zijn juist heel goed voor je. Maar deze super-noot heeft nog veel meer te bieden!

Vezels, vitaminen, minerááálen

Net als elke andere soort noten, zitten walnoten vol met vitamine E, ijzer en vitamine B1 (ook: Thiamine). Leuk om te weten natuurlijk, maar wat doet dat eigenlijk voor je lichaam? 

Voedingswaarden walnoten

Antioxidanten, zoals vitamine E, helpen je lichaam om schadelijke stoffen af te voeren en versterken daardoor je weerstand – ze beschermen cellen, organen, huid, ogen en bloedvaten. En vitamine E speelt ook een belangrijke rol bij de stofwisseling van je cellen. IJzer is een mineraal dat helpt om hemoglobine aan te maken. Dat heb je nodig om rode bloedcellen aan te maken. En die rode bloedcellen vervoeren op hun beurt weer zuurstof door je lichaam. Best belangrijk dus. Tenslotte heeft vitamine B1 een positief effect op je zenuwstelsel en zorgt het ervoor dat je hartspier goed werkt. 

Omega 3, mega gezond!

Bij het woord ‘cholesterol’ schieten veel mensen in de vlekken, maar dat is helemaal niet nodig. Het is namelijk een belangrijke bouwstof dat je lichaam zelf aanmaakt en nodig heeft. Maar een te hoog cholesterol is niet goed voor je, want dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Hou daarom je cholesterol op peil en vermijd te veel verzadigd vet in je voeding. In plaats daarvan kies je voor voeding met onverzadigde vetten. 

Zoals noten bijvoorbeeld. Eigenlijk is elke ongezouten noot hartstikke goed voor je, maar een walnoot is toch wel een beetje bijzonder. In walnoten zit namelijk bovengemiddeld veel ALA (alfa-linoleenzuur) – een plantaardig omega 3-vetzuur wat je nodig hebt om je cholesterol op een gezond niveau te houden. Je lichaam maakt dat niet uit zichzelf aan, dus je moet ervoor zorgen dat je het via je voeding binnenkrijgt. 

Gezond afvallen met walnoten

Wil je een paar kilootjes kwijt? Voeg dan een handje walnoten (een stuk of 9) per dag toe aan je dieet – lekker als snack tussendoor, over een salade of in je yoghurt. Walnoten bevatten namelijk ook relatief veel vezels en eiwitten en je lichaam moet daardoor langer en harder werken om ze te verteren. Het resultaat? Je ben langer verzadigd en hebt minder behoefte om te snoepen. 

Walnoten gezond afvallen - voedingswaarden

Brainfood

In walnoten zit ook veel magnesium, een mineraal dat ervoor zorgt dat je spieren goed functioneren en je botten zich goed vormen. Daarbij ondersteunt magnesium ook een goede werking van verschillende enzymen in je lichaam, die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor allerlei processen in je lichaam. Zoals de werking van je hersenen bijvoorbeeld. Als je genoeg magnesium eet blijf je helder en energiek – een handje walnoten per dag is daarom ook heel gezond voor je hersenen. 

Zijn walnoten gezond of niet? 

Dat is dus een hele dikke JA! Gebrand, geroosterd of ongebrand, zolang de walnoten ongezouten zijn is het een supergezonde aanvulling op je dieet.