In zowel de culinaire wereld als de voedingswetenschappen is er een ingrediënt dat opvalt: gelatine. Dit natuurlijke bindmiddel, afgeleid van dierlijke botten en weefsels, is multi toepasbaar in de keuken. Van desserts tot hartige gerechten, gelatine is een veelzijdig ingrediënt. Wat is gelatine precies, wat zijn de voordelen ervan en hoe kun je het gebruiken? Wij van De Gezonde Wereld vertellen je alles over gelatinepoeder en delen twee recepten.
Wat is gelatinepoeder?
Gelatine is een eiwitrijke substantie die wordt verkregen uit collageen, een structuur-eiwit dat voorkomt in de botten, huid en kraakbeen van dieren, voornamelijk varkens en runderen. Het wordt geproduceerd door het koken van deze dierlijke bijproducten in water, waardoor het collageen wordt omgezet in gelatine. Gelatine is van zichzelf kleur- en smaakloos, maar geeft een ‘jelly’ structuur aan gerechten. Het wordt vaak gebruikt als geleermiddel in voedselproducten zoals desserts, marshmallows en snoepjes. Het kan ook worden gebruikt in de farmaceutische industrie voor het maken van capsules.
De meesten kennen de welbekende gelatineblaadjes wel, maar wist je dat gelatine ook verkrijgbaar is in poedervorm? Het voordeel van gelatinepoeder is dat het makkelijk te doseren is. Bovendien lost het poeder eenvoudig op, zonder klontjes achter te laten.
Het verschil tussen gelatine en collageen
Collageen en gelatine zijn beide eiwitten die van nature voorkomen in het bindweefsel van dieren, zoals botten en huid. Ze worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide:
Collageen is het hoofdbestanddeel van bindweefsel en heeft een vezelachtige structuur die sterk en flexibel is. Gelatine wordt geproduceerd door collageen te verhitten, waardoor het in water oplosbaar wordt en een gelachtige structuur krijgt. Collageen heeft geen gelvormende eigenschappen.
Beide producten zijn eiwitrijk, maar de manier waarop ze gebruikt worden verschilt. Collageen wordt vaak gebruikt als voedingssupplement. Je kunt een schepje aan je koffie of thee toevoegen, het aan een smoothie toevoegen of het door soepen en sauzen mengen zonder dat de consistentie verandert. Daarentegen wordt gelatine meestal als ingrediënt voor recepten gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld aan zelfgemaakte desserts en gummies toevoegen om de consistentie dikker of steviger te maken.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat collageen de natuurlijke vorm is van het eiwit dat voorkomt in het lichaam van dieren, terwijl gelatine een bewerkte vorm van collageen is die voornamelijk wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie.
Is gelatine goed voor je?
Gelatine is gezond - mits onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is rijk aan eiwitten en bevat voornamelijk de aminozuren glycine en proline. Hoewel deze aminozuren niet essentieel zijn (je lichaam kan ze zelf aanmaken), kunnen ze toch een waardevolle aanvulling zijn op je voedingspatroon. Dit komt doordat glycine en proline de bouwstenen zijn van collageen. Gelatine biedt verschillende gezondheidsvoordelen, zoals:
- Collageen in gelatine kan bijdragen aan de gezondheid van de huid, het haar en de nagels*.
- Gelatine kan mogelijk helpen bij het ondersteunen van gewrichten en kraakbeen*.
- Mogelijke ondersteuning van de spijsvertering: gelatine kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde darmwand*.
Kortom, gelatine kan gezond zijn als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Dit is te danken aan de aminozuren die het bevat, die essentieel zijn voor de gezondheid van gewrichten, huid en haar. Bovendien is gelatine van nature vetvrij en koolhydraatarm, wat gunstig kan zijn binnen bepaalde diëten. Het is echter belangrijk op te merken dat deze voordelen alleen gelden voor pure gelatine. Gelatine wordt ook aangetroffen in voedingsmiddelen zoals snoep en marshmallows, maar deze bevatten doorgaans toegevoegde suikers en andere ongezonde ingrediënten.
Desondanks is gelatine eenzijdig qua voedingsstoffen. Het bevat voornamelijk eiwitten en weinig andere essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Bovendien is gelatine afkomstig van dierlijke producten, wat het ongeschikt maakt voor vegetariërs en veganisten.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Hoe gebruik je gelatinepoeder?
De toepassingen van gelatine in de keuken zijn eindeloos. Hier zijn slechts enkele manieren waarop je dit veelzijdige ingrediënt kunt gebruiken:
- Desserts: gebruik gelatine voor het maken van gladde en stevige desserts zoals gelei, panna cotta en mousses.
- Gebak: voeg gelatine toe aan vullingen voor taarten en gebak om ze steviger te maken en te voorkomen dat ze uit elkaar vallen.
- Hartige gerechten: gebruik gelatine als bindmiddel in hartige gerechten zoals terrines, patés, soepen en sauzen.
- Drankjes: maak je eigen fruitgelei of voeg gelatine toe aan smoothies voor een extra dosis collageen en textuur.
Welk gelatinepoeder moet je kiezen?
De ene soort gelatine is de andere niet. Er kan onderling best wel verschil zijn als het gaat om kwaliteit en herkomst. Gelatinepoeder is meestal verkrijgbaar in twee soorten - rundergelatine en varkensgelatine. Als je een specifiek dieet volgt of religieus bent, is het belangrijk om het juiste type gelatine te kiezen. Daarbij is het belangrijk om voor een goede kwaliteit gelatine te kiezen, zonder toegevoegde kleurstoffen, smaakstoffen of conserveermiddelen.
Wij zijn bij De Gezonde Wereld fan van gelatinepoeder van Planet Paleo. Waarom? Omdat ze bij Planet Paleo duurzaamheid erg belangrijk vinden. Zo is hun gelatinepoeder afkomstig van grasgevoerde runderen die op natuurlijke wijze zijn opgegroeid in de wei, zonder gebruik van antibiotica, groeihormonen en pesticiden. Deze runderen zijn grootgebracht op biologische grond en nooit gevoerd met graan. Bovendien wordt dit gelatinepoeder geleverd in een verpakking van composteerbaar materiaal en is er geen plastic scoop bijgeleverd om plastic afval tegen te gaan. Pure Gelatin van Planet Paleo is rijk aan eiwitten en lost eenvoudig op.
Recepten met gelatinepoeder van Planet Paleo
Ben je enthousiast geworden over de mogelijkheden van gelatine? Wij delen graag enkele heerlijke recepten die je kunt maken met het gelatinepoeder van Planet Paleo. Dit hoogwaardige poeder is perfect voor al je culinaire experimenten.
1. Paleo Berry Panna Cotta
Ingrediënten:
- 300 ml kokosmelk
- 40 gram honing of ahornsiroop
- 2 theelepels vanille-extract
- 2 eetlepels gelatinepoeder van Planet Paleo
- 150 gram gemengde bessen (vers of bevroren)
Bereidingswijze:
Verwarm de kokosmelk in een pan op laag vuur. Voeg de honing of ahornsiroop en vanille-extract toe en roer tot alles goed gemengd is.
Voeg geleidelijk het gelatinepoeder toe, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Haal van het vuur zodra de gelatine volledig is opgelost.
Verdeel het kokosmelkmengsel over kleine glazen of kommetjes. Laat de panna cotta minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Garneer met de bessen voor het opdienen.
2. Paleo fruitgummies
Ingrediënten:
- 150 gram vers fruit naar keuze (bijv. aardbeien, frambozen, bramen)
- 50 ml water
- 2 eetlepels honing of ahornsiroop
- 3 eetlepels gelatinepoeder van Planet Paleo
Bereidingswijze:
Pureer het verse fruit in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg indien nodig wat water toe om het mengen te vergemakkelijken.
Verwarm het fruitpuree in een kleine pan op laag vuur. Voeg de honing of ahornsiroop toe en roer tot het volledig is opgelost.
Voeg geleidelijk het gelatinepoeder toe, terwijl je blijft roeren tot het volledig is opgelost.
Giet het mengsel in siliconen gummy vormpjes of een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Verwijder de fruitgummies voorzichtig uit de vormpjes of snijd ze in stukjes als je ze op een bakplaat hebt gegoten. Bewaar ze in de koelkast tot ze klaar zijn om te serveren.
Met deze heerlijke recepten en het hoogwaardige gelatinepoeder van Planet Paleo ben je klaar om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop in de keuken!