Gember is als specerij niet meer weg te denken uit onze keukens. Gember is de wortel van de plant Zingiber officinale. Al sinds de eerste eeuw na chr. wordt gemberwortel geïmporteerd vanuit Azië naar Europa, voor de specerijenhandel. In een groot deel van de horecazaken in Nederland kun je tegenwoordig een kopje thee krijgen, gezet van verse gember.
Waar wordt gember voor gebruikt?
Gember is in verschillende vormen te gebruiken: vers, gedroogd of gekonfijt, in stukjes, geraspt of als poeder. Je kunt er alle kanten mee op in gerechten, baksels en in drankjes. Het heeft een sterke, maar voor de liefhebber lekkere smaak. Een aantal voorbeelden waarvoor gember gebruikt wordt:
- Gembersiroop
- Gemberbier
- Ginger ale (frisdrank)
- Gemberthee
- Gekonfijte gember (als snoepjes)
- Als specerij in ontbijtkoek of speculaas
- Gemberjam
- Als specerij in curry’s
- Als specerij in soep
>> Lees ook: Wat maakt venkel zo gezond?
Thee zetten van gember
Van gember kun je dus onder andere thee zetten. Hoe je dat doet? Hartstikke eenvoudig! Voor een lekker kopje thee van gember volg je onderstaande stappen:
- Breng water aan de kook, waarmee je de thee gaat zetten.
- Snijd of schaaf van een stuk verse gember een paar dunne plakjes.
- Je kunt eventueel de schil verwijderen.
- De plakjes verse gember voeg je toe aan het gekookte water. De hoeveelheid daarvan is naar eigen smaak in te vullen.
- Laat de gemberthee een paar minuten trekken.
- Naar wens voeg je citroensap of -schijfjes of honing toe.
- En dan: genieten van een vers kopje gemberthee!
Zo gezond is gemberthee
Gember schijnt een positieve werking te kunnen hebben op je gezondheid. Het wordt al eeuwen een populair kruid in de Ayurvedische geneeskunde. Gember kent niet alleen als specerij een lange geschiedenis, maar ook als kruidengeneesmiddel. Zo zou het bijvoorbeeld de bloedcirculatie kunnen stimuleren en ontstekingsremmend kunnen werken. Maar er zijn meer gezondheidsvoordelen. Zo helpt gemberthee bijvoorbeeld tegen misselijkheid en reisziekte. Het verlicht brandend maagzuur en zou kunnen helpen tegen een hogere bloeddruk. Omdat gember vol antioxidanten zit, is het ook nog eens goed voor je immuunsysteem.
Hoe bewaar je verse gember?
Verse gember kun je gemakkelijk bewaren in de koelkast, in een afgesloten bakje of plastic zakje. Zo droogt de gemberwortel niet uit, maar blijft deze lekker vers. In de koelkast kun je de gember ongeveer een maand bewaren. Buiten de koelkast enkele dagen.