L-Lysine is een essentieel aminozuur; een belangrijke bouwsteen voor eiwitten. Je maakt het niet zelf aan, maar haalt het uit je voeding. Vooral dierlijke eiwitten zijn rijk aan Lysine. Naast dat het een belangrijke bouwsteen is voor eiwitten helpt het op veel meer vlakken je lichaam. Let op, wij hebben vier redenen waarom ook jij extra moet letten op je dagelijkse Lysine inname.
1. Vermindering van koortslip
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen met het bekendste - en belangrijkste - voordeel: lysine helpt bij een sneller herstel van een koortslip (herpesvirus). Bij een koortslip vormen zich allemaal kleine blaasjes rond je lip en/of mondhoeken. Als je regelmatig last hebt van een koortslip weet je hoe vervelend dit is. Je voelt je onzeker, je loopt de kans anderen te besmetten en het is pijnlijk. Het nare is ook dat je maar één keer besmet hoeft te worden met dit virus. Hierna blijft het in je lichaam verborgen. Wanneer je een verminderde weerstand hebt, komt het weer bovendrijven en heb je kans op een koortslip. Het schijnt dat het virus zich verborgen houdt in je wervelkolom. Of dit waar is, durf ik niet te zeggen, maar het klinkt wel bijzonder.
Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar de kracht van Lysine bij het indammen en verminderen van een uitbraak van het herpesvirus (de oorzaak van een koortslip). De resultaten zijn veelbelovend. Voor een koortslip moet het herpesvirus zich namelijk vermenigvuldigen. Hiervoor hebben ze het aminozuur Arginine nodig. Lysine schijnt deze aminozuur juist te blokkeren. Hierdoor heeft het virus te weinig mankracht om een koortslip tot stand te brengen en wordt het de kop ingedrukt. Zo hebben wetenschappers in een onderzoek een groep proefpersonen dagelijks 1.000 mg Lysine gegeven als voedingssupplement. Wat bleek? Deze groep had minder uitbraken van het herpesvirus. Een andere studie gebruikte crème met Lysine. Op de derde dag had 30% minder last van zijn of haar koortslip. Aan het einde van de eerste week was dit percentage gegroeid tot 87% waarbij de koortslip aanzienlijk verminderd was.
2. Het verminderen van angst en stress
Stress! We ervaren het vaak veel te veel. We gunnen onszelf geen moment rust, waardoor we (te vaak) over onze grenzen gaan. Het gevolg: een enorme toename van het stresshormoon cortisol of adrenaline. Uit onderzoek blijkt dat Lysine helpt bij het verminderen van stress en angstklachten. Het sluit namelijk aan op dezelfde receptoren als stresshormonen. Daarbij verbruik je in tijden van stress meer lysine. Te weinig van dit aminozuur resulteert weer in een toename van angst en stress, omdat de stresshormonen dan als het ware ‘vrij spel’ hebben. Lysine houdt de receptoren niet meer ‘bezet’. Een vicieuze cirkel dus. Kortom: het is een belangrijk onderdeel voor (innerlijke) balans.
Heb jij meer nodig dan alleen Lysine om jouw stressgehalte onder controle te krijgen? Lees ook onze blog met hele handige tips over hoe jij stress omzet in rust.
3. Het helpt bij de aanmaak van collageen
Collageen, ook wel de lijm die ons lichaam bij elkaar houdt. Voor 25 tot zo’n 35% van de eiwitten in ons lichaam bestaat uit collageen. Collageen beschermt vitale organen en biedt ondersteuning op allerlei vlakken, zoals sterke botten, nagels, sterk bindweefsel, haren én het herstellend vermogen van pezen en dode huidcellen. Laatst hebben we ook een blog geschreven over alle voordelen die collageen biedt. Ons lichaam gebruikt Lysine om collageen aan te maken. Door dagelijks voldoende in te nemen ondersteun je de collageenrijke delen van het lichaam.
4. Het bevordert de aanmaak van calcium
Een ander belangrijk voordeel van Lysine is dat het de aanmaak van calcium stimuleert. Calcium is onmisbaar voor sterke botten en de aanmaak van spieren. Vooral voor ouderen, kinderen en sporters. Lysine helpt bij de absorptie van calcium vanuit het darmkanaal. Hiermee helpt het bij het op peil houden van de calciumstatus in het lichaam. Veel veganisten en vegetariërs hebben vaak een tekort aan eiwitten en daarmee ook Lysine. Het komt met name voor in dierlijke producten; in granen en groenten is dit aminozuur vaak ondervertegenwoordigd.
Lang leve Lysine!
Lysine is eigenlijk een must voor iedereen. Niet alleen voor mensen die kampen met de virale infectie: koortslip. Wanneer je een tekort aan dit aminozuur hebt, kom je terecht in een negatieve spiraal. Lysine halen we uit ons voedsel, zoals vis, gevogelte, melk, yoghurt, eieren, snijbonen, erwten, linzen en avocado. Voor wie moeite heeft om aan zijn dagelijkse portie Lysine te komen; het is ook verkrijgbaar in supplementvorm. Lang leve Lysine!