Vitamine K2

Vitamine K2 - misschien heb je er weleens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is. Dat is niet zo gek, want deze bijzondere vitamine komt een stuk minder in het nieuws dan bijvoorbeeld vitamine D of C. En dat terwijl het zo belangrijk is voor je lichaam. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over vitamine K2. Want wat is het eigenlijk? Waar zit het in? En waarom wordt het vaak samen met vitamine D3 genoemd? We leggen het je graag uit in deze blog!

Wat is vitamine K2?

Je kent vast wel vitamine K1: dat is de vitamine die je binnenkrijgt via groene groenten. Maar vitamine K2 is net even anders. Deze vorm van vitamine K wordt deels door je darmen gemaakt en zit ook in bepaalde voedingsmiddelen zoals kaas en eieren. Het bijzondere aan vitamine K2 is dat het beter wordt opgenomen door je lichaam dan vitamine K1. Je lichaam kan vitamine K2 dus ook makkelijker gebruiken. 

De soorten vitamine K2

Vitamine K2 komt in verschillende vormen voor, die we 'menaquinonen' noemen. Elke vorm krijgt een eigen nummer, en de bekendste zijn MK4 en MK7 (waarbij MK staat voor 'menaquinon'). In vitamine K2 supplementen kom je meestal MK7 tegen. Waarom? Deze vorm blijft het langst in je bloed en wordt het best opgenomen door je lichaam.

kefir vitamine k2

Wat doet vitamine K2?

Net als andere vitamines heeft vitamine K2 verschillende belangrijke taken in je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine K2 bijdraagt aan het behoud van sterke botten?* Ook speelt het een belangrijke rol bij een normale bloedstolling.*

Vitamine K2 in voeding

Vitamine K2 zit in verschillende voedingsmiddelen. Vooral gefermenteerde producten zijn rijk aan K2. Een bijzonder voorbeeld is natto, een gefermenteerd sojaproduct uit Japan. Maar geen zorgen als dat niet je ding is - er zijn genoeg andere opties! Deze voedingsmiddelen zijn goede bronnen van vitamine K2:

  • Oude kaas en brie;
  • Eigeel;
  • Biologisch vlees;
  • Zuurkool;
  • Gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir.

Goed om te weten: vitamine K2 is een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat je lichaam het beter opneemt als je het samen met wat gezonde vetten eet. Dus een beetje olijfolie bij je maaltijd kan helpen!

Vitamine K2 Together Health

Ben je vegetariër of veganist? Dan is het goed om te weten dat plantaardige voeding vooral vitamine K1 bevat, zoals in groene bladgroenten. Je lichaam kan hier wel wat K2 van maken, maar vaak niet genoeg. Een vitamine K supplement kan dan een goede aanvulling zijn, zoals de Vitamine K2 van Together Health.

Vitamine D3 en K2: waarom deze samen gebruiken?

Je hoort steeds vaker over de combinatie van vitamine D3 en K2. En dat is niet zonder reden! Deze twee vitamines werken perfect samen bij een van hun belangrijkste taken: het regelen van calcium in je lichaam.

Hoe werken D3 & K2 samen?

Vitamine D3 draagt bij aan de normale opname van calcium uit je voeding*. Vitamine K is belangrijk voor de opname van mineralen in de botten* en draagt bij aan het behoud van sterke botten*. Samen zorgen deze vitamines ervoor dat calcium goed wordt gebruikt.

Wat doet vitamine D3 precies?

Vitamine D3 staat bekend als de 'zonnevitamine', omdat je lichaam het aanmaakt als je in de zon zit. Deze vitamine draagt niet alleen bij aan de opname van calcium*, maar ondersteunt ook je weerstand* en is belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden*.

In Nederland krijgen we vaak te weinig zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken. Let daarom goed op signalen die kunnen wijzen op een vitamine D3 tekort , zoals vermoeidheid of verminderde weerstand. In deze blog lees je meer over de symptomen van een vitamine D3 tekort
Zooki vitamine D3 + K2

Geen zin om risico te lopen? Een supplement met D3 én K2 kan dan handig zijn. Deze vitamines vullen elkaar perfect aan.

Bijwerkingen van vitamine K2 en D3

Je merkt meestal weinig van deze vitamines, maar er zijn wel een paar dingen om op te letten. Gebruik je bloedverdunners? Overleg dan eerst met je arts, want K2 kan invloed hebben op je medicatie. Bij vitamine D3 kun je bij te hoge doseringen last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of een verhoogde calciumspiegel. En heb je nierproblemen? Dan is het slim om eerst even met je arts te overleggen voordat je met vitamine D begint. 

Tot slot

Vitamine K2 en D3 versterken elkaar. Ze dragen samen bij aan de instandhouding van sterke botten* en bij de normale opname van calcium in de botten.* Begin altijd met gezonde voeding als basis. Daarbij kun je denken aan gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi, biologisch vlees, kefir en natuurgerijpte kazen. Daarna kun je kijken of een supplement voor jou handig is.

De gouden tip? Luister naar je lichaam en begin rustig. Twijfel je nog over welke dosering het beste bij jou past? Of wil je weten of deze vitamines iets voor jou zijn? We denken graag met je mee - neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims van de EFSA.